VÁROSI ISKOLA 2014

Hagyományainknak megfelelően a 11. évfolyam diákjai idén is elmehettek városi iskolába május 28 és 30. között. A 11.a, 11.b és 12.c osztály 83 diákja 7 tanár kíséretében ismerkedett meg Székesfehérvár nevezetességeivel, szépségeivel.

Köszönjük Hajdú Zsoltné tanárnő szervezőmunkáját.

A helyi hírlap szerkesztőségében tett látogatásukról még a másnapi online szám hasábjain is beszámoltak – a cikk itt olvasható.

Sallai Andrea (11.a) és a Játékmúzeum munkatársainak fotói a továbbiakban tekinthetőek meg.

A 3 napos kirándulás élményeiről Szalai Csenge (11.a), Láng Eszter (11.b) és Kasza Mária Ilona (12.c) beszámolója itt olvasható:

 

Városi iskola

Május 28-án, szerda reggel három osztály indult Székesfehérvárra. Lehetőségünk volt ebben a pár napban a Hiemer-házba, a Babamúzeumba, a Szennyvíz tisztítóba, Vadmadárkórházba, Vérellátóba látogatni  és esélyt kaptunk egy rendhagyó történelem órán is részt venni.

Csütörtök reggel lehetőségünk volt olyan programon részt venni, amely mindenki számára különleges volt. Bírósági tárgyalásra ülhettünk be. Reggel 8 órakor álltunk a tárgyalóterem előtt és vártuk, hogy megérkezzen a bíró és a vádlott. Nem lehettünk benne biztosak, hogy megjelennek a tanuk, vagy hogy eljön a vádlott. Megdöbbentő volt látni, ahogy egy aprócska ügyet valaki mennyire fel tud fújni, és ezzel milyen károkat okoz egy másik ember számára. Láttuk hogy a tisztesség nem kenyere minden embernek. Sokakat csak az önös érdekek hajtanak és az, hogy minden áron az ő igazságuk érvényesüljön amellett, hogy a vádlottból nem kevés pénzt csikarnak ki. Ebben az ügyben ítélet nem született, a tárgyalást elnapolták.

A bírónő kedvessége volt csupán, hogy marasztalt minket a következő tárgyalásra is. Nagy szerencsének mondhatjuk, hogy ott maradhatunk. Sokan nem jutottak el tárgyalásra a városi iskola folyamán, hiszen számos ügyet bizalmasan kezelnek. Súlyosabb eseteknél a tárgyalások a kívülálló emberek számára nem megtekinthetők. A második vádlott, akinek tettéről tudomást szerezhettünk nem tagadta bűnösségét. Nem merültek fel ellentmondások, mint korábban. Nem akarta megúszni a tettei következményét. A bírónő figyelembe vette az enyhítő körülményeket, melyek ennek az embernek az esetében egy kiskorú gyerek eltartása, a megbánás volt, és az hogy a sértett már nem akarta a vádlott megbüntetését. Az ügyben jogerős ítélet született. A vádlottat tíz nap közmunkára ítélték, amelyből az előzetes letartóztatásban töltött két napot már levonták.

Sokak számára a tárgyalás volt a legérdekesebb program a 3 nap alatt. Nem tudom lesz e még valaha lehetőségünk így végignézni egy ember életében sorsdöntő ítéletet. 

Szalai Csenge (11.a)

Még belegondolni is rossz, hogy ez volt az évfolyamunk utolsó előtti kirándulása. Nincs mit tenni, már a „finishben” vagyunk, kirándulós napjaink meg vannak számlálva, pláne ha évfolyamról beszélünk.  Ehhez méltón, mindenki próbálta ezt a 3 napot kihasználni, a szerdától-péntekig tartó legális mini vakációt. A városi iskola azért is nagyon jó, mert az eddigi jó pár év alatt először tudtunk egy kicsit „szakmázni”, vagyis olyan programokon részt venni, ami a faktjainkhoz szorosan kapcsolódik. Rengeteg lehetőség közül lehetett válogatni, szóval nagyjából mindenki megtalálhatta a hozzá közel állót. Egyesek ellátogattak a Videotonba, vagy a Városi Bíróságra de volt program a helyi vérellátóban is. Idén volt egy nagyon kis részem a szervezésben is. Sikerült eljutnunk a Vörösmarty Színház kulisszái mögé. Azért is volt ez érdekes, hiszen előző este megnéztük az „Indul a Bakterház” című örökzöldet. Persze nem várhattam el, hogy mindenki színház-fanatikus legyen, mint én, szóval a program fakultatív volt. Ennek ellenére szép kis csapat jött össze, és a csillogó szemekből azt olvastam ki, hogy megérte. Legalábbis remélem. A színház csodaszép volt már kívülről is,de ha lehet ezt a jelzőt tetézni, az a belső tér volt. Kata, az idegenvezetőnk tündéri volt, minden kérdésre azonnal válaszolt és csak áradt belőle a segítőkészség.  A program maga nagyjából egy órás lehetett, kezdve a nézőtértől egészen az öltözőig, vagy a premier bulik helyszínéig, a tetőtérig. Megnézhettük milyen a kilátás a színpadról és betekinthettünk a háttérmunkákba is. Jó volt látni, hogy milyen aprólékosan ki van dolgozva és előre meg van tervezve minden.  Aznap már más díszlet volt fent, ami talán még szebb volt, mint az azt megelőző. Egy biztos, engem ez a látogatás még jobban meggyőzött, hogy miért szerettem bele ebbe a világba, bízom benne, hogy a többieket is. Örültem a Városi Iskolának, mindenképpen megéri felfedezni Fehérvárt! 

Láng Eszter (11.b)

 

     Május 28-án reggel indultunk el a Városi iskolába és az út jó hangulatban telt. Szállásunk elfoglalása utána rögtön útnak indultunk, hogy felfedezzük Székesfehérvár szépségeit, azonban az időjárás sajnos nem nekünk kedvezett. Félúton jártunk, mikor egy eleinte kisebbnek tűnő zuhé elkapott minket. Az egyre erősödő szél és eső elől a legtöbben a Plázába menekültek, bár volt, aki lépcsőházakban bújt el. Délutánra ismét szép idő lett, így mindenki elment a saját programjára. Mi egy kisebb csoporttal a Városnéző Kvízt készítettük el, ami alatt felfedeztük a hely titkos kincseit. Este a vacsora után színházba mentünk, ahol egy fergeteges előadást nézhettünk meg, az indul a bakterházat. A másnapra vonatkozó eligazítások után haza sétáltunk és izgatottan vártuk a másnapot.

            A második nap a korai reggeli után máris kezdődtek a programok. A mi csoportunk a Videotont látogatta meg. Egy érdekes bemutató előadás után betekintést nyertünk két üzembe. Elsőként a plasztik gyárat, utána az összeszerelő és ellenőrző gépeket gyártó részleget néztük meg. A belvárosban ebédeltünk és utána rohantunk a Fejér Megyei Bíróságra, ami 13 órakor kezdődött. A Bíró Úr ismertette velünk az ügyet, miszerint az alperes pénzzel tartozik a felperesnek, mert a felperes benzint adott el nekik és ők csak egy csekély részét fizették ki. A tárgyalás során a benzinkútban dolgozó két kútkezelőt hallgatták ki. A tárgyalás elhúzódott, így ezután haza mentünk, ahol volt egy kis szusszanásra időnk a vacsora előtt. Este 8-ra mentünk a Petőfi Kultúrtér nevű helyre, ahol elsőként az Éjfélkor Párizsban című filmet néztük meg óriásvetítésben, majd egy hangulatos partin vettünk részt. Este nagyon fáradtan, de nagyon jókedvűen érkeztünk haza.

            Harmadnap reggel sajnos elmaradt a bírósági tárgyalás, amire mentünk volna, így mindenki más-más programot választhatott. Mi a Hiemer-házat és a Hetedhét Játékmúzeumot néztük meg. Az Alba Plázában ebédeltünk, majd siettünk haza összepakolni. Maradék időnkben egy izgalmas női csocsó bajnokságot rendeztünk magunk között. Fél 3 körül jött értünk a busz, majd rövid utunk után 4-kor már itthon is voltunk.

Kasza Mária Ilona (12.c)

[media-tags media_tags=”2013/2014, 11. évfolyam városi iskola” tags_compare=”AND” size=”thumbnail”]

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com